Na današnji dan

Blaine Act – početak kraja prohibicije u SAD-u (1933.)

Senat Sjedinjenih Američkih država 17. veljače 1933. donio je tzv. Blaine Act (Blaineov zakon). Zakon je nazvan prema Johnu J. Blaineu, guverneru senatoru iz američke savezne države Wisconsin i pripadniku Republikanske stranke te jednom od glavnih pokrovitelja inicijative za ukidanje prohibicije u SAD-u.

Cilj zakona bilo je ukidanje Osamnaestog amandmana Ustava Sjedinjenih Američkih Država, kojim je još 17. siječnja 1920. bila uvedena prohibicija u SAD-u. Iako se obično govori o potpunoj zabrani alkohola, prohibicija se zapravo odnosila na prodaju, proizvodnju i prijevoz alkohola za masovnu proizvodnju ili konzumaciju, ali ne i na samu konzumaciju alkoholnih pića. Zakon koji je odredio sankcije za prekršitelje zabrane i definirao točno o kojim se pićima radi zvao se Volstead Act. No, kako je opće poznato, prohibicija se pokazala promašajem te je dovela do stvaranja golemog crnog tržišta za alkoholna pića i velikog porasta organiziranog kriminala. Blaine Act je stoga zadao velik udarac organiziranom kriminalu u SAD-u.

Ipak, Blaine Act nije u potpunosti ukinuo Volstead Act. Iako je prodaja alkohola ozakonjena, proizvodnja alkohola bez dozvole (tzv. homebrewing) ostala je izvan zakona sve do 1977., a u nekim saveznim državama takva proizvodnja je i dalje ilegalna.

Prohibicija je službeno okončana 5. prosinca 1933., kad je ratificiran Dvadeset i prvi amandman Ustava SAD-a. U međuvremenu je bio donesen Cullen-Harrison Act, kojim je dozvoljena konzumacija niskoalkoholnih pića. Bilo je to svojevrsno prijelazno rješenje dok se čekalo na ratifikaciju Dvadeset i prvog amandmana.


Piše: Boris Blažina

Komentari