Na današnji dan

Bl. Majka Terezija – pomagateljica najsiromašnijima od siromašnih – 1997.

Bl. Majka Terezija svjetski je poznata kao utemeljiteljica katoličkog reda Misionarki ljubavi. Danas taj red djeluje u preko 130 zemalja svijeta i ima nekoliko tisuća članova, koji uzimaju zavjet svesrdnog i besplatnog pomaganja najsiromašnijima od siromašnih.

Dana 5. rujna 1997. godine umrla je znamenita Majka Terezija, danas poznata i kao bl. Terezija od Kalkute. Uoči smrti imala je mnogo problema s bolestima, uključujući tegobe sa srcem i malariju. Prije jednom padu slomila je i ključnu kost. Nakon svih tih poteškoća preminula je u indijskom gradu Kalkuti, gdje je provela mnoge godine brinući se za ljude u nevolji. U trenutku smrti bl. Majka Terezija bila je u 88. godini.

Majka Terezija svjetski je poznata kao utemeljiteljica katoličkog reda Misionarki ljubavi. Danas taj red djeluje u preko 130 zemalja svijeta i ima nekoliko tisuća članova, koji uzimaju zavjet svesrdnog i besplatnog pomaganja najsiromašnijima od siromašnih. Red ima i muški ogranak. Djelovanje bl. Majke Terezije stvorilo joj je ugled i kod katolika i kod pripadnika ostalih vjera. Proglašena je i za najcjenjeniju osobu 20. stoljeća u SAD-u, a dobila je i Nobelovu nagradu za mir.

Zanimljivo je da je indijska vlada bl. Majki Tereziji dodijelila svečani državnički sprovod. Pri sprovodu se njenom lijesu poklonila i Hillary Clinton. 

Godine 2003. proglasio je papa sv. Ivan Pavao II. Majku Tereziju blaženicom Katoličke crkve, a u budućnosti se očekuje i njeno proglašenje sveticom. Završimo ovaj tekst jednom od brojnih poticajnih misli bl. Majke Terezije: “Ako ne možeš nahraniti stotinu osoba, nahrani samo jednu!”


Komentari