Na današnji dan

Bivši SS-ovac koji je bio na čelu američkog raketnog programa – 1977.

Nakon rata Amerikanci su uzeli SS-Sturmbannführera baruna Wernhera von Brauna i njegov tim i preselili ih u SAD, da rade na američkom raketnom programu. Dapače, Amerikanci su uzeli iz Europe i veliku količinu dijelova za V-2 rakete i sve to otpremili u američku saveznu državu Novi Meksiko.

Dana 16. lipnja 1977. godine umro je znameniti njemački znanstvenik Wernher von Braun. On je izrazito zaslužan za razvoj raketne tehnologije u 20. stoljeću. Naime, vodio je prvo njemačke raketne projekte u doba nacizma i Trećeg Reicha, a nakon rata uzeli su ga Amerikanci da vodi njihov raketni program.

Wernher von Braun rođen je kao njemački barun, a već s oko 22 godine života doktorirao je fiziku. Nakon dolaska nacista na vlast u Njemačkoj, von Braun se učlanio u Hitlerovu Nacističku stranku (NSDAP) i to kao član s rednim brojem 5.738.692. Dapače, 1940. godine von Braun se učlanio čak i u SS. Odmah je dobio časnički čin tj. postao je SS-Untersturmführer, što odgovara poručniku u regularnoj vojsci (njem. Wehrmachtu).

Von Braun je u SS-u postupno napredovao sve do čina SS-Sturmbannführera, što odgovara bojniku (Major) u Wehmachtu. Međutim, kasnije je tvrdio da u SS-u zapravo nije imao nikakvu ulogu, nego su mu obavijesti o promaknućima samo dolazila poštom. Tvrdio je da je SS uniformu obukao samo jednom. Ipak, jedan bivši časnik SS-a izjavio je da je von Braun redovito oblačio SS uniformu na službenim sastancima.

Najvažniji plod von Brunovog rada u nacističkoj Njemačkoj bile su poznate rakete V-2 (kratica za Vergeltungswaffe 2). Te su rakete izazvale velika razaranja kad su lansirane na London i druge savezničke ciljeve potkraj rata. Lansirano ih je izgleda preko 3.000 komada.


Nakon rata Amerikanci su uzeli von Brauna i njegov tim i preselili ih u SAD, da rade na američkom raketnom programu. Dapače, Amerikanci su uzeli iz Europe i veliku količinu dijelova za V-2 rakete i sve to otpremili u američku saveznu državu Novi Meksiko. Radilo se navodno o količini koja je zapremala preko 300 vagona. Von Braun je dobio novi dom kod baze Fort Bliss, nedaleko od meksičke granice. S obzirom na postojeću količinu dovezenih V-2 raketa, moglo se prilično brzo početi s eksperimentima. Tako su u SAD-u nekadašnje nacističke V-2 rakete postigle važne prekretnice – prva fotografija iz svemira snimljena je pomoću jedne takve rakete, a i prvi majmun u povijesti poslan je u svemir upravo pomoću V-2.

Von Braunu su Amerikanci izbrisali nacističku prošlost (NSDAP, SS) i oprostili grijehe, no on je bio u nekoj vrsti poluzarobljeništva. Preselili su ga 1950. godine iz Fort Blissa u Huntsville u Alabami i ondje je proveo sljedećih čak 20 godina. Važan je bio za razvoj prvih američkih balističkih nuklearnih raketa. Tijekom 1960-tih i 1970-tih von Braun radio je u NASA-i. Dakako, to je bilo ključno vrijeme u kojem su lansirani i prvi astronauti u svemir, a izveden je i put na Mjesec.

U dobi od 65 godina von Braun je umro u američkom gradu Alexandria, u saveznoj državi Virginiji. U istom je gradu i pokopan, a njegov se grob može vidjeti na tamošnjem groblju Ivy Hill.

Komentari