Na današnji dan

Poganin koji je postao vladarom najveće katoličke države u Europi – 1434.

Od oca je naslijedio vlast nad Litvom, a kasnije je postao i kraljem Poljske. Obratio se na katolicizam dominantan u to vrijeme u Poljskoj. Njegovi potomci kasnije su postali i hrvatskim kraljevima (dinastija Jagelovića).

Dana 1. lipnja 1434. godine umro je Jagelo, vladar Poljske i Litve, koji se tek tijekom života obratio na kršćanstvo i postao rimokatolikom. Naime, njegovo je izvorno ime bilo Jagelo (Jogaila) i potjecao je iz dinastije litavskih vladara. Litva je bila posljednja zemlja u Europi koja je obraćena na kršćanstvo. U doba kad je Jagelo rođen u Litvi, službena religija ondje sastojala se od štovanja više starih bogova (politeizam). Primjerice, Jagelov otac Algirdas, koji je bio veliki knez Litve, umro je po svemu sudeći kao nekršćanin (nakon smrti njegovo je tijelo prema litavskim običajima spaljeno zajedno s konjima, odjećom i drugim pripadnostima).

Jagelo, koji je od oca naslijedio vlast nad Litvom, oženio se poljskom vladaricom Jadvigom, koja je naslijedila u Poljskoj prijestolje od svog oca Ludovika Anžuvinca (inače i hrvatsko-ugarskog kralja). Jadviga i Jagelo postali su suvladari, a nakon njene smrti on je nastavio sam vladati i nad Poljskom i nad Litvom. Obratio se na katolicizam dominantan u to vrijeme u Poljskoj. Nakon katoličkog krštenja uzeo je ime Vladislav, pa ga danas u Poljskoj nazivaju kraljem Vladislavom II. Jagelovićem.

Osim što se vladar pokrstio, tom su se prilikom na katoličanstvo preobratili i pripadnici plemstva u Litvi, a zatim masovno i ostatak stanovništva. Ujedinjenjem Poljske i Litve nastala je teritorijalno najveća katolička država u tadašnjoj Europi. Tako je Jagelo od nekršćanina postao vladarom najveće katoličke države u Europi. Dodajmo da su njegovi potomci kasnije postali i hrvatskim kraljevima (dinastija Jagelovića). Dapače, već je njegov sin 1440. godine postao ugarsko-hrvatski kralj pod imenom Vladislav I. Jagelović.


Komentari