Na današnji dan

Bivši nacist postao predsjednik Austrije (1986.)

Dana 8. lipnja 1986.  na austrijskim predsjedničkim izborima pobijedio je Kurt Waldheim, koji je prije toga obavljao visoku funkciju glavnog tajnika Ujedinjenih naroda (nakon U Thanta iz Burme, a prije Javiera Péreza de Cuéllara iz Perua).

Za vrijeme predsjedničkih izbora u Austriji izbio je skandal oko Waldheimove nacističke prošlosti. Naime, već kad je imao samo 20 godina Waldheim se učlanio u studentsku nacističku organizaciju. Ubrzo nakon toga postao je i pripadnik konjice zloglasnih nacističkih Jurišnih odreda (njem. Sturmabteilung – SA). Godine 1941. unovačen je u Wehrmacht i poslan na Istočno bojište, gdje je bio zapovjednik desetine.

Uspeo se do čina natporučnika (njem. Oberleutnant). Nakon Istočnog fronta služio je i na drugim bojištima, uključujući Bosnu. Postoje naznake da je sudjelovao i u poznatoj bitki na Kozari. U NDH je odlikovan Medaljom Krune Kralja Zvonimira. Kad je Waldheimova nacistička prošlost izašla na vidjelo, mnoge zemlje počele su ga smatrati nepoželjnim, unatoč tome što je bio legalno izabrani austrijski predsjednik.

Tako su Sjedinjene Američke Države Waldheima proglasile personom non gratom i zabranile mu ulazak u SAD. Nakon što mu je završio predsjednički mandat, Waldheim se nije ponovo kandidirao. Umro je u dobi od 88 godina i pokopan je u Beču. Waldheimu nikada nije dokazano da je počinio ikakav zločin. Optuživali su ga samo zbog toga što je znao za zločine koje su činili drugi, a nije ih spriječio.

 


Komentari