Na današnji dan

Bivši car postao premijerom demokratske Bugarske – 2001.

Simeon je bugarskim carem postao u dječačkoj dobi od samo 6 godina. Kao car vladao je 3 godine, nakon čega je Bugarska postala republika pod komunističkim vodstvom. 

Rijetka pojava da se monarh jedne države nakon svrgavanja uspio vratiti na čelo te iste države ali demokratskim putem dogodila se 24. srpnja 2001. godine. Uspjelo je to Simeonu II., koji je bugarskim carem postao u dječačkoj dobi od samo 6 godina. Kao car vladao je 3 godine, nakon čega je Bugarska postala republika pod komunističkim vodstvom. Mali 9-godišnji car tada je otišao u egzil, zajedno s obitelji. Prvo su gotovo 5 godina proveli u gradu Aleksandriji u Egiptu, a zatim su se odselili u Španjolsku gdje je vladao Francisco Franco.

Tek nakon pada komunizma Simeon se mogao vratiti u Bugarsku. Tamo je osnovao političku stranku NDSV, s kojom je pobijedio na izborima 2001. godine te postao novi bugarski premijer. Za vrijeme njegovog mandata Bugarska je postala članica NATO-a i EU. Premijer je bio do 2005. godine.

Simeon dolazi iz dinastije Sachsen-Coburg-Gotha. Ta dinastija vladala je Porugalom i Bugarskom, a danas vlada Belgijom i Velikom Britanijom (kraljica Elizabeta II. pripada dinastiji Sachsen-Coburg-Gotha, premda se naziva Windsor). Simeon u Bugarskoj službeno ima prezime Sakskoburggotski.


Komentari