Na današnji dan

Bitka zlatnih ostruga između Francuza i Flamanaca (1302.)

Dana 11. srpnja 1302. odigrala se viteška bitka između Francuza i Flamanaca, poznata kao Bitka zlatnih ostruga. Dobila je taj naziv po golemom broju zlatnih viteških ostruga koje su skupljene od poginulih francuskih vitezova. Bitka se odvijala na bojnom polju kod današnjeg belgijskog grada Kortrijka (franc. Courtrai), samo oko 10 kilometara od današnje belgijsko-francuske granice.

U Bitki zlatnih ostruga flamanski su pješaci uspjeli pobijediti francusku vitešku konjicu, koja je bila znatno skuplja po naoružanju i opremi. Radilo se o srednjovjekovnoj bitki, no sličan razvoj događaja postat će kasnije sve češći i obilježit će prijelaz prema ranom novom vijeku. Bitka zlatnih ostruga postala je jednim od ranih primjera nadmoćnosti dobro organiziranog pješaštva nad viteškom konjicom. U to se vrijeme, naime, govorilo da vitez vrijedi kao 10 pješaka, ali u bitki je 8 do 10 tisuća pješaka porazilo oko 2.500 konjanika i 5.500 pješaka.

Pretpostavlja se da su Flamanci tijekom Bitke zlatnih ostruga uspjeli ubiti najmanje 1.000 francuskih vitezova. Među poginulim Francuzima bili su grof Robert II. od Artoisa, Jacques od Châtillona, grof Jean I. od Dammartina i Raoul II. od Clermonta.

Komentari