Na današnji dan

Bitka na Krvavoj rijeci (1838.)

Velika Britanija anektirala je 1806. nizozemsku koloniju Kaap u južnoj Africi. Ondje su živjeli Buri, pretežno nizozemski doseljenici, od 1652. godine. U Kaapu je uvedeno britansko pravo, izjednačeni su bijelci i slobodni crnci. Kasnije je ukinuto ropstvo, ali i nizozemski jezik kao službeni. Južnoafrička inačica nizozemskog jezika naziva se afrikaans.

Buri su se 1835. počeli masovno iseljavati na sjever, gdje je još bilo slobodne zemlje. Sve su češće dolazili u sukob s domorodcima. Buri su pobijedili jedan od jačih naroda Matabele, neprijatelje naroda Zulu. Iako je Zulu kralj u početku surađivao s bijelcima, njihovu je pobjedu vidio kao potencijalnu prijetnju i za svoj narod, pa je odlučio preduhitriti bijelce i napasti ih. U veljači 1838. u napadu je ubijeno više od 500 bijelaca.

Potom su stanovnici Port Natala odlučili osvetiti se. Pod vodstvom Andreisa Pretoriusa krenuli su prema naselju uMgungundlovu, prijestolnici Zulu kralja Dinganea. Pretorius je postavio logor na povoljnu poziciju i okružio ga velikim brojem kola za zaštitu. Namamio je Zulu ratnike da ih napadnu 16. prosinca 1838. godine. Niti jedan Zulu vojnik nije uspio probiti obruč od kola, a poginulo ih je oko 3000. Na burskoj strani je bilo samo troje ozlijeđenih. 

Logor se nalazio uz rijeku Ncome, koja je nakon ovog događaja dobila ime Krvava rijeka. Buri su nastavili kolonizaciju i osnovali Republiku Nataliju.


Piše: Marsela Alić

Komentari