Na današnji dan

Bitka kod Suomussalmija (1940.)

Kad govorimo o Bitki kod Suomussalmi, treba napomenuti da je zapravo riječ o dvjema bitkama koje su se odigrale između 8.12.1939. i 7. siječnja 1940. godine između Finske i Sovjetskog Saveza. 

Nakon što je Crvena armija napala Finsku, bila je uvjerena da će brzo pobijediti. Finska je vojska imala 160 000 vojnika, a Sovjeti daleko više. Podcijenivši protivnika Crvena armija nije se dobro pripremila za napad. Nasuprot tome, Finci su jedini imali zimske uniforme, prilagođene borbi na snijegu i ledu. Svjesni malobrojnosti svoje vojske, djelovali su manjim skupinama i kratkim promišljenim akcijama pokušavali zaustaviti sovjetski marš na Finsku. 

Sovjetska divizija prešla je finsku granicu 30. studenog 1939. i stigla do sela Suomussalmi. Selo je zauzeto bez većeg otpora. Zatim stiže finska potpora, a novoformiranu satniju predvodi Hjalmar Siilasuo. U sljedećih mjesec dana Finci su uspjeli opkoliti čitavo područje i ubiti velik broj protivničkih vojnika. Preostali sovjetski vojnici u panici su pobjegli s bojišta. Sovjetski tenkovi zapeli su u debelom snijegu između mjesta Suomussalmi i Raate te se nisu mogli braniti. Finci su presjekli kolonu i potpuno je uništili. Bitka je završila na današnji dan 1940. godine. 

Piše: Marsela Alić


Komentari