Na današnji dan

Bitka kod Rocroia – simboličan kraj španjolske dominacije u svijetu – 1643.

Bitka kod Rocroia dogodila se samo nekoliko dana nakon što je kralj Luj XIV. stupio na francusko prijestolje. 

Dana 19. svibnja 1643. godine dogodila se Bitka kod Rocroia, koja je označila simboličan kraj španjolske dominacije u svijetu. Mjesto Rocroi nalazi se u sjevernoj Francuskoj na području Ardena, kamo su prodrle španjolske trupe s područja današnje Belgije (u to je vrijeme belgijsko područje pripadalo Španjolskoj, a bilo je poznato kao Španjolska Nizozemska). 

Bitka kod Rocroia dogodila se samo nekoliko dana nakon što je kralj Luj XIV. stupio na francusko prijestolje. U prethodnom je razdoblju premoć u svijetu imala Španjolska (stekla ju je još u 16. stoljeću po osvajanju golemih teritorija na američkom kontinentu). U doba Luja XIV. španjolskoj je prevlasti konačno došao kraj, a Francuska je s tim vladarom postala najmoćnijom europskom velesilom.

Francuzi su kod Rocroia, predvođeni vojvodom od Enghiena (kasnije poznatim kao princ od Condéa tj. Veliki Condé), ostvarili odlučnu pobjedu nad španjolskim postrojbama. Kralj Luj XIV. bilo je tada samo 14 godina, no ta je bitka označila trijumfalan početak njegovog vladanja.


piše: Dražen Krajcar

Komentari