Na današnji dan

Bitka kod Porte Colline (82. pr. Kr.)

Lucije Kornelije Sulla ušao je s vojskom u Rim 88. pr. Kr. i proveo diktaturu, Već sljedeće godine krenuo je u rat protiv pontskog vladara Mitridata. Njegovu je vojsku pobijedio u Grčkoj i opljačkao Atenu. U bitci kod Heroneje i Orhomena pobjedio je pontsku vojsku i prinudio Mitridata na Dardanski mir.

Lucije Kornelije Sulla potom je stigao u Brindisi, na jugu Italije, 83. pr. Kr. nakon pobjede nad Mitridatom. S 40000 vojnika krenuo u je drugi marš na Rim. Ondje se sukobio s vojskom demokratske koja je vladla tijekom njegove odsutnosti. Sulla je pobijedio u nekoliko bitaka. Protivnička vojska pokušala ga je zaustaviti na putu prema Rimu, točnije, kod Preanestea, ali je Sulla već napustio tu lokaciju. Stoga je protivnička vojska morala u vrlo napornim marševima brzo stići do Rima. Sulla je ipak bio brži i lako problema opsjeo grad. Do Bitke kod Porte Colline je došlo 1. studenog 82. pr. Kr. 

Sulla je već zauzeo Portu Collinu – jedna od brojnih gradskih vrata. Protivnička je vojska polako odustajala od borbe, pa je njihov zapovjednik Poncije pohitao u prve redove ne bi li potaknuo vojnike na žešći otpor. Ranjen je strijelom i ostao ležati na bojištu. Potom je Sulla pustio konjicu, čime je konačno pobijedio pristaše demokratske stranke. Nekoliko tisuća protivničkih vojnika završilo je nakon zatvoreništva u areni kao hrana divljim zvijerima. 

Piše: Marsela Alić


Komentari