Na današnji dan

Bitka kod Petrovaradina – sjajna pobjeda princa Eugena Savojskog nad Osmanlijama (1716.)

Glavnina bitke dogodila se jugoistočno od Petrovaradinske tvrđave, a osmanski je poraz bio potpun.

Dana 5. kolovoza 1716. godine dogodila se Bitka kod Petrovaradina, veliki okršaj vojski Habsburške Monarhije i Osmanskog Carstva. Znameniti vojskovođa Eugen Savojski odnio je u toj bitki veliku pobjedu, a glavni osmanski zapovjednik, Silahdar Damat Ali-paša, izgubio je život.

Princ Eugen Savojski raspolagao je u bitki s više od 80.000 vojnika, a osmanske su snage vjerojatno bile još brojnije. Eugenovo uporište predstavljala je Petrovaradinska tvrđava, smještena uz Dunav, koja u to vrijeme nije još bila dovršena (habsburške snage nastojale su ojačati tu tvrđavu radi uspostavljanja snažne strateške točke u blizini Dunava). Vojska Damat Ali-paše približavala se Petrovaradinu iz smjera Beograda, uz desnu obalu Dunava, i to preko Srijemskih Karlovaca. Glavnina bitke dogodila se jugoistočno od Petrovaradinske tvrđave, a osmanski je poraz bio potpun.

Nakon daljnjih pobjeda princa Eugena Savojskog moralo je Osmansko Carstvo u srpnju 1718. godine potpisati Požarevački mir, kojim je izgubilo znatne teritorije na Balkanu, kao i dijelove današnje Mađarske i Rumunjske. Pokraj Petrovaradina i danas se mogu vidjeti spomenici podignuti u sjećanje na tu bitku.


Komentari