Na današnji dan

Bitka kod Neville’s Crossa (1346.)

Kralj Edvard III. prekršio je Ugovor iz Edinburgha i Northamptona o granici između Engleske i Škotske. Tvrdio je da je potpisao ugovor jer je bio maloljetan i prisiljen na to. Edvardov štićenik Edward Balliol umarširao je u Škotsku 1332. i okrunio se za kralja. Međutim, otjerali su ga pristaše škotskog kralja Davida II., pa je Balliol pobjegao u Englesku i molio pomoć. Engleski kralj Edvard II. i Balliol zajednički su krenuli u pohod na Škotsku 1333. godine. Osvojili su grad Berwick (danas najsjeverniji grad Engleske) i pobijedili škotsku vojsku u Bitki kod Halidon Hilla. U međuvremenu su se škotski kralj David II. i njegova obitelj sklonili u Francusku. 

Za to vrijeme škotski su velikaši uspjeli potući Balliola u Bitki kod Culbeana 1335., pa se David II. vratio u Škotsku i preuzeo prijestolje. Na temelju odredbi Starog savezništva (Auld Alliance) između Francuza i Škota mladi je David II. 1346. napao Englesku kako bi se engleske snage povukle iz Francuske. Na taj način htio je pomoći Francuskoj koju je Engleska nedavno bila napala. David II. je pretpostavio da će sjeverna Engleska biti loše čuvana, ali su Englezi to predvidjeli i vrlo brzo mobilizirali 3000 ljudi. 

Škoti su se 17.10.1346. zaustavili blizu Durhama. David II. bio je vrlo uvjeren u nadmoć škotske vojske. Zauzeli su položaje i čekali napad Engleza, koji su prešli rijeku Wear. Engleski strijelci popeli su se na brežuljke i s njih gađali Škote koji se nisu mogli spasiti od kiše strelica. Poginulo je oko 3500 Škota i iako premoćni, izgubili su bitku. Dvadeset milja slijedili su Englezi Škote u bijegu. Kralj David II. je ranjen te zarobljen u dvorcu Odiham. U zatočeništvu je proveo 11 godina nakone čega se vratio u Škotsku.

Piše: Marsela Alić


Komentari