Na današnji dan

Bitka kod Mulde – Cezar porazio protivnike (45. pr. Kr.)

Početkom 45. pr. Kr. bližio se kraju građanskom rat u Rimu. Konzervativci su doživjeli nekoliko poraza. Ostala im je još samo Hispanija. Ondje su pod vodstvom Tita Labijena te braće Seksta i Gneja Pompeja rekrutirali 13 legija. Njihov protivnik Cezar slijedio ih do Hispanije, gdje ih je htio uništiti. Pod njegovom palicom bilo je osam veteranskih legija i 8000 konjanika.

Bika se odigrala 17. ožujka 45. pr. Kr. u južnoj Španjolskoj kod antičkog grada Munde, danas Montilla kraj Córdobe. Iako je Cezarovih vojnika bilo manje, njihovo iskustvo dovelo je do pobjede. Cezarova vojska izvela je fintu i pobijedila. U početku su protivnici bili izjednačeni. Potom su zapovjednici obiju strana napustili zapovjedni položaj i pridružili se trupama kako bi podigli motivaciju.

Pompejeva vojska počela je paničariti i raspala se, a Cezarovi vojnici su ih slijedili i poubijali. Navodno je u Bitki kod Mulde ubijeno 30000 ljudi. Braća Seksto i Gnej Pompej uspjela su pobjeći u današnju Córdobu. Cezar je napao i njih. Poginulo je 20000 ljudi, a grad je uništen. Seksto i Gnej pononovno su pobjegli.

Cezar je uništavao gradove po Hispaniji, za koje je smatrao da bi prihvatili njegove neprijatelje. Gnej je pronađen i smaknut, dok je Seksto opet pobjegao i još se godinama borio protiv Cezara. Nakon ove bitke Cezar se 44. proglasio diktatorom te je kratko nakon toga ubijen.

Piše: Marsela Alić


Komentari