Na današnji dan

Bitka kod Morgartena – početak borbe za slobodu Švicarske (1315.)

Znamenita Bitka kod Morgartena između Švicaraca i Habsburgovaca dogodila se 15. studenog 1315. godine. Radilo se u prvoj velikoj vojnoj pobjedi u švicarskoj povijesti, a ona je omogućila opstanak mladog saveza kantona. Taj savez nastao je 1291. godine i bio je uperen protiv Habsburgovaca koji su nastojali podložiti dotad autonomne kantone, poznate i kao prakantoni – Uri, Unterwalden i Schwyz (po kojem je savez i dobio ime Švicarska Konfederacija).

Zbog sklapanja spomenutog saveza habsburški vojvoda Leopold I. od Austrije kreće na kantone s vojskom od oko 7.000 ljudi. Do sraza je došlo kod brda Morgatena, koje se nalazi na desnoj obali jezera Ägeri. Između dvaju vojski postojala je velika razlika. Naime, Švicarci su bili pješaci, a habsburške su se trupe sastojale od vitezova konjanika. K tome su habsbuške postrojbe bile i znatno bolje opremljene. Švicarci, pod vodstvom Wernera Stauffachera, Leopolda su navukli u tjesnac između jezera i brda te u bitci koja je uslijedila teško ga porazili. Poginulo je oko 2.000 habsburških vojnika, a sam Leopold jedva je izvukao živu glavu. Gubici Švicaraca nisu poznati.

Pobjeda je Švicarcima osigurala da ne podpadnu pod habsburšku vlast. Tijekom sljedećih desetak godina znatan broj susjednih područja priključio se spomenutim trima prakantonima. Borbe protiv Habsburgovaca trajale su još više od sto godina, do poraza vojne ekspedicije cara Maksimilijana 1499. godine nakon kojeg su Habsburgovci Konfederaciji priznali potpunu neovisnost.

piše: Dražen Krajcar

 


Komentari