Na današnji dan

Bitka kod Lugdunuma – najveći sukob u povijesti rimskih građanskih ratova (197.)

Završni obračun u višegodišnjem razdoblju političke nestabilnosti u Rimskom Carstvu, poznatom kao Godina pet careva, bila je Bitka kod Lugdunuma (današnji Lyon) održana 19. veljače 197. godine. U bitki su se sukobile snage cara Septimija Severa i uzurpatora Klodija Albina. Ova bitka smatra se najvećom bitkom u povijesti rimskih građanskih ratova. Prema navodima povjesničara Kasija Diona u sukobu je sudjelovalo 300 000 vojnika (po 150 000 sa svake strane), ali je ta brojka najvjerojatnije pretjerana.

Navedena Godina pet careva ustvari je naziv za doba građanskih ratova u Rimskom Carstvu od 193. do 197. godine, a ime je dobila po tome što je tijekom 193., nakon ubojstva cara Komoda, proglašeno pet careva (Pertinaks, Didije Julin, Pescenije Niger, Klodije Albin i Septimije Sever) koji su međusobno ratovali. Petrinaksa i Didija Julijana ubili su pretorijanci, a Sever je, uz pomoć svojih panonskih legija, u Maloj Aziji porazio Nigera. Senat je tada Severa potvrdio za cara, a ovaj je Albina, koji je uporište imao u Britaniji, proglasio za suvladara.

Međutim, kada je Sever nastavio ratovati u Maloj Aziji napavši Parte, Albin se proglasio carem iskrcavši se u Galiji gdje su mu se pridružile legije iz Hispanije. Dok je Albin skupljao svoje legije Sever se vratio u Rim, ponovo dobio potvrdu Senata, organizirao vojsku i krenuo na uzurpatora.

Prema navodima povjesničara Bitka kod Lugdunuma, kako su snage bile izjednačene, trajala je dva dana i to u doba kada su sukobi obično završavali za nekoliko sati. Na kraju je Sever ostvario prevagu zahvaljujući neznatnoj premoći u konjici. Nakon toga je Albinova vojska potpuno uništena, a sam Albin pobjegao je u utvrđeni Lugdunum, gdje je izvršio samoubojstvo (ili je, po nekim izvorima ubijen). Grad su nakon toga opljačkali Severovi legionari. Septimije Sever nakon bitke se vratio u Rim i konsolidirao svoju vlast nad Carstvom, gdje više neće imati suparnika sve do smrti 211. godine. Osnovao je Seversku dinastiju, pod kojom će Carstvo uživati nekoliko desetljeća relativne stabilnosti.

Piše: Dražen Krajcar


Komentari