Na današnji dan

Bitka kod Kolína – veličanstvena pobjeda habsburške vojske – 1757.

U to vrijeme, tijekom svibnja i lipnja 1757., Prusi su opsjedali Prag kojeg su branili oko 46.000 vojnika princa Karla Lotarinškog.

Jedna od odlučujućih bitka Sedmogodišnjeg rata dogodila se kod Kolina 18. lipnja 1757. godine. Ondje je habsburška vojska prvi put u velikoj bitki porazila snage pruskog kralja Fridrika II. Velikog, spriječivši time njegov prodor u smjeru Beča i prisilivši ga na napuštanje opsade Praga.

Bitka se dogodila kod gradića Kolína u Češkoj, četrdesetak kilometara istočno od Praga. U to vrijeme,tijekom svibnja i lipnja 1757., Prusi su opsjedali Prag kojeg su branili oko 46.000 vojnika princa Karla Lotarinškog. Pritisnuti od pruskih snaga habsburške jedinice bile su primorane povući se u grad gdje pružaju očajnički otpor. U zadnji čas opsjednutim braniteljima dolazi spas na čelu s fedmaršalom Leopoldom Daunom koji je prema Pragu krenuo s 35.000 pješaka, 19.000 konjanika te 60 topova. Pruski kralj Friedrich II.shvaća Daunovu namjeru, pa mu kreće u susret s vojskom od oko 19.000 pješaka, 14.000 konjanika, a potpora mu je 28 topova. Kako su položaji na kojima se isprva rasporedio Daun (Krychnov iza rijeke Bečvarka) dosta nepogodni za provedbu napada, Friedrich II. poduzima obilazni manevar kako bi napao desno krilohabsburške vojske. No, Daunu jepročitao Friedrichovu namjeru, pa on mijenja bojišnicu i zaposjeda brežuljke između Krečhora i Poboržia.

Na kraju dolazi do snažnog sraza u kojem su pruske snage potpuno razbijene. Potpunu katastrofu Pruske spriječile su snage kojima zapovijeda vojvoda od Baverna kod Novemesta, koje su upornim otporom omogućile izvlačenje pruske vojske preko Planjana. U ovoj bitki Prusi su izgubili 13.700 vojnika, a habsburške snage njih 7.800.

Zbog nagrađivanja pobjedničkih vojnih časnika u Bitki kod Kolína carica Marija Terezija utemeljila znameniti Vojni red Marije Terezije (njem. Militär-Maria-Theresien-Orden), najviše vojno odlikovanje Habsburške Monarhije. Odlikovanje velikog križa (njem. Grosskreutz) tog reda dobili su za pobjedu kod Kolína feldmaršal grof Daun i general konjice grof Franjo Nádasdy, koji je u to vrijeme ujedno bio i ban Hrvatske, Slavonije i Dalmacije.


piše: Dražen Krajcar

Komentari