Select your Top Menu from wp menus

14.10.

Bitka kod Jene i Auerstädta – Napoleonova pobjeda nad Pruskom – 1806.

Bitka kod Jene i Auerstädta – Napoleonova pobjeda nad Pruskom – 1806.

Dana 14. listopada 1806. odigrala se Bitka kod Jene i Auerstädta, svojevrsna dvojna bitka u kojoj je Francuska pod vodstvom Napoleona Bonapartea pobijedila združenu prusku i sasku vojsku. Bitka je imala veliku povijesnu važnost jer je tom pobjedom Bonaparte praktički bacio Prusku na koljena (već krajem istog mjeseca trijumfalno je ušao u osvojeni Berlin). Mjesta Jena i Auerstädt međusobno su udaljena oko dvadeset kilometara, što znači da se bitka vodila na vrlo širokom području.

Oba se ta naselja nalaze u današnjoj njemačkoj saveznoj pokrajini Tiringiji, a u razdoblju Napoleonskih ratova Jena je pripadala vojvodstvu Sachsen-Weimar (ministar na dvoru vladara te države bio je znameniti Johann Wolfgang Goethe), dok je Auerstädt bio na graničnom području s Izbornom Kneževinom Saskom.

Napoleon je u Bitki kod Jene i Auerstädta raspolagao sa četiri korpusa, predvođena njegovim vjernim maršalima (maršal Lannes predvodio je Peti korpus, maršal Soult Četvrti korpus, maršal Ney Šesti korpus, a maršal Augereau Sedmi korpus). Francuskom konjicom zapovijedao je maršal Murat, koji je ujedno bio Napoleonov šogor (suprug Napoleonove sestre Caroline Bonaparte), a kasnije je postao i kraljem Napulja. Sjeverno od glavnine Napoleonovih snaga nalazio se i francuski Treći korpus, pod zapovjedništvom maršala Davouta. Taj se maršal, kako bi došao u pomoć glavnini francuskih snaga, suprotstavio čitavoj jednoj pruskoj armiji kod Auerstädta, pobijedivši više od dvostruko nadmoćnije neprijatelje. Za to je kasnije nagrađen titulom vojvode od Auerstädta (franc. Duc d’Auerstaedt).

Na poraženoj pruskoj strani borili su se u Bitki kod Jene i Auerstädta neki znameniti njemački vojskovođe: Gebhard von Blücher, Carl von Clausewitz, August Neidhardt von Gneisenau i Gerhard von Scharnhorst.

Facebook Comments

Vezani članci