Na današnji dan

Bitka kod Hohenlindena – 18-godišnjak postavljen na čelo vojske – 1800.

Austrijsko-bavarskom porazu ponajviše je doprinjela loša  zapovjedna struktura njihove vojske.

Bitka kod Hohenlindena u Njemačkoj, u kojoj su vojne snage Napoleonove Francuske porazile austrijsko-bavarsku koaliciju, dogodila se 3. prosinca 1800. godine. Napoleon Bonaparte u to doba još nije bio car Francuza, nego samo prvi konzul Francuske Republike, no već je tada efektivno vladao Francuskom (još od puča koji je bio izvršio 1799. godine). U Bitki kod Hohenlindena Napoleon nije osobno sudjelovao, jer je bio na drugom dijelu ratnog područja, pa je francuskim snagama zapovijedao general Jean Victor Marie Moreau. On je zbog svoje ratne slave, uvelike povećane pobjedom kod Hohenlindena, postao kasnije jednim od glavnih Bonaparteovih konkurenata, no na kraju je protjeran iz Francuske.

Mjesto Hohenlinden, kod kojeg se dogodila spomenuta bitka, nalazi se oko trideset kilometara istočno od središta Münchena. Austrijsko-bavarskom porazu ponajviše je doprinjela loša  zapovjedna struktura njihove vojske. Naime, za glavnog austrijskog zapovjednika postavljen je nadvojvoda Johann iz dinastije Habsburg-Lotaring, mlađi brat tadašnjeg austrijskog vladara Franje (cara Svetog Rimskog Carstva te ugarsko-hrvatskog i češkog kralja). Nadvojvoda Johann imao je tijekom Bitke kod Hohenlindena samo osamnaest godina i bio je zbog nedostatka iskustva potpuno neadekvatan zapovjednik vojske od oko 60.000 ljudi (pješaka i konjanika). Car mu je, doduše, dodijelio iskusnijeg generala Franza von Lauera za dozapovjednika, ali to je samo doprinjelo zbrci u zapovijednom lancu. Problem je bio i u tome što je nadvojvodin načelnik stožera bio agresivni pukovnik Franz von Weyrother, koji je pogrešno isplanirao akcije.

U konačnici je poginulo ili je ranjeno oko 4.600 vojnika koalicije pod tim neobičnim zapovjedništvom, a Francuzi su ih zarobili još gotovo 9.000. S druge strane Francuzi su imali 2.500 ubijenih i ranjenih.

piše: Dražen Krajcar


Komentari