Na današnji dan

Bitka kod Hattina – Saladin razbio križarsku vojsku (1187.)

Križarska vojska predvođena jeruzalemskim kraljem Guyem pretrpjela je težak poraz od muslimana predvođenih slavnim Saladinom u bitci kod Hattina 4. srpnja 1187. godine, nakon čega je uslijedilo propadanje križarskih država u Svetoj zemlji.

Do sukoba je došlo nakon što je Reynald de Chatillon, vladar Antiohije, prekršio primirje te napao i opljačkao jednu muslimansku karavanu. Iako mu je kralj Guy zapovijedio da plijen i zarobljenike vrati Saladinu on je to odbio. Nakon toga Saladin objavljuje da primirje više ne vrijedi te kreće u rat. Usprkos neslaganju s Reynaldovim postupcima jeruzalemski kralj sakuplja vojsku te, unatoč upozorenjima svojih savjetnika, kreće na Saladina.

Kršćanska vojska, njih oko 32.000, van svake logike kreće preko bezvodne ravnice u želji da što prije napadne neprijatelja. Teško oklopljeni križarski vitezovi teškom mukom probijali su se užarenim terenom dok ih je cijelim putem napadala laka muslimanska konjica. Saladin je uvidio svoju prednost, te nije krenuo u bitku već je pustio da žedni i iscrpljeni križari dođu do kolapsa.

Kod lokacije poznate kao Rogovi Hattina, Saladinova vojska opkolila je križare te krenula u strahoviti juriš. Iako su se križari fanatično branili, spasa im nije bilo. Dio njih uspio se probiti iz obruča i pobjeći prema Akri, no većina ih je ubijena ili zarobljena. Ondašnji su kroničari zabilježili da je bilo toliko zarobljenih vitezova da je muslimanima ponestalo užadi da ih vežu.


Nakon pobjede Saladin, koji je inače bio poznat kao neosvetoljubiv (što će dokazati prilikom osvajanja Jeruzalema), dao je pogubiti Reynalda te sve zarobljene templare i ivanovce. Kralja Guya pustio je na slobodu, ali tisuće križara prodao je u roblje.

Tri mjeseca kasnije Saladin je osvojio Jeruzalem.

piše: Dražen Krajcar

Komentari