Na današnji dan

Bitka kod Hastingsa – normansko osvajanje Engleske (1066.)

Znamenita Bitka kod Hastingsa u kojoj je normanski vojvoda Vilim Osvajač porazio vojsku engleskog kralja Harolda II. (poznatog i kao Harold Godwinson) dogodila se 14. listopada 1066. godine. Bitka kod Hastingsa bila je jedna od prekretnica u europskoj povijesti, jer je nakon pobjede Vilima Osvajača u Engleskoj zavladala normanska vladajuća klasa, koja je zatim uvelike oblikovala sudbinu te zemlje i europske politike u narednim stoljećima. Također u europskoj ratnoj povijesti nakon ove bitke počinje era vitezova na konjima.

Nakon smrti kralja Edvarda III. Ispovjednika englesko prijestolje je ostalo ispražnjeno. Vilim je bio jedan od pretendenata, a kada je za kralja proglašen tada najmoćniji engleki velikaš Harald prijestolje je odlučio osvojiti silom. Skupio je vojsku i doplovio u Englesku. Harald, koji je niti mjesec dana ranije porazio vikinge na sjeveru zemlje, krenuo mu je u susret. Trupe engleskog kralja imale su bolji strateški položaj uoči same bitke. Naime, nalazile su se ukopane na povišenom tlu, brdu Selnac oko 11 kilometara od grada Hastingsa, pa su Normani morali jurišati uzbrdo. 

Engleske postrojbe sastojale su se gotovo isključivo od pješaka, a napadači su osim s pješacima raspolagali i znatnim brojem oklopnjenih konjanika – vitezova i strijelaca. Harold je raspolagao s 6.300 vojnika, dok ih je Vilim imao oko 6.000. Engleske su se trupe na početku solidno držale, no na kraju su se spustile s povišenog tla u nizinu u potjeru za Normanima, što je bila strateška pogreška. Bitku, koja je trajala od jutra do večernjih sati, na kraju je odlučio siloviti juriš normanske oklopljene konjice prevođene samim Viliamom. Pri kraju bitke ubijen je i kralj Harold II., nakon čega su se obezglavljene engleske postrojbe razbježale. Računa se da je na obje strane poginulo oko 2.000 ljudi.

Ovom pobjedom i pogibijom engleskog kralja Vilimu je otvoren put prema prijestolju. Već na Božić te godine Vilim Osvajač je okrunjen za engleskog kralja. Anglosasi su nastavili pružati orpor još desetljećima nakon bitke, ali su naposljetku Normani uspjeli učvrstiti vlast i skršiti svaki otpor.

Piše: Dražen Krajcar


Komentari