Na današnji dan

Bitka kod Ganguta – prva važna pobjeda ruske mornarice (1714.)

Jedan od ruskih pomorskih zapovjednika bio Matija Zmajević, Hrvat rodom iz Perasta kod Boke Kotorske. 

Sedmog kolovoza 1714. godine ostvarila je ruska carska ratna mornarica svoju prvu važnu pobjedu. Radilo se o pomorskoj Bitki kod Ganguta, tijekom Velikog sjevernog rata između Rusije i Švedske. Ta se bitka dogodila na području današnje južne Finske, za koju su se u to doba borile Švedska i Rusija. 

Ruski car Petar Veliki borio se protiv Šveđana za utjecaj na baltičkom području. Uspio je osvojiti praktički cijelu današnju južnu Finsku, no njegove tamošnje snage zatim je s mora blokirala švedska ratna mornarica. U svrhu probijanja švedske pomorske blokade Rusi su upotrijebili svoje ratne brodove.

Jedan od ruskih pomorskih zapovjednika bio Matija Zmajević, Hrvat rodom iz Perasta kod Boke Kotorske. Zmajević je ušao u službu cara Petra Velikog, a postao je čak i ruskim admiralom. Osobito se istaknuo u Bitki kod Ganguta, gdje je potopio sedam švedskih brodova.

Ruska pobjeda kod Ganguta bila je potpuna, u smislu da su sva švedska plovila bila ili zarobljena ili potopljena. Rusi su zarobili i švedskog admirala Nilsa Ehrenskiölda. Ruska carska ratna flota ostvarila je nakon bitke premoć na tom dijelu Baltičkog mora, tako da su Šveđani morali svojom flotom nastojati spriječiti napad na švedsku obalu.


piše: Dražen Krajcar

Komentari