Na današnji dan

Bitka kod Filipa i smrt Bruta – urotnika odgovornog za Cezarovu smrt – 42 pr. Kr.

Ukupno je u Bitki kod Filipa sudjelovalo oko 36 rimskih legija. 

Bitka kod Filipa, jedna od najsudbonosnijih u povijesti Starog Rima, dogodila se 23. listopada 42. godine prije Krista. Naime, nakon poraza u toj bitki samoubojstvo je počinio Marko Junije Brut, urotnik uvelike odgovoran za smrt Gaja Julija Cezara, a još ranije poginuo je drugi važan urotnik Kasije. Pobjednik u ovoj bitki – Oktavijan kasnije će postati prvi rimski car August.

Nakon Cezarovog ubojstva, koje se dogodilo 15. ožujka 44. godine prije Krista, Brut je pobjegao iz Rima, slično kao i drugi urotnici koji su u Cezaru vidjeli prijetnju za Republiku. Mladi Oktavijan, Cezarov oporučni nasljednik i posinak, odlučio je osvetiti Cezarovu smrt i kazniti urotnike. Oktavijanove i Brutove legije sukobile su se kod grčkog grada Filipa oko dvije i pol godine nakon Cezarovog ubojstva. Ruševine Filipa, grada koji je ime dobio po makedonskom kralju Filipu II. (ocu Aleksandra Velikog), mogu se vidjeti i danas, a nalaze se u grčkoj administrativnoj regiji Istočnoj Maekedoniji i Trakiji, oko 120 kilometara sjeveroistočno od Soluna.

Ukupno je u Bitki kod Filipa sudjelovalo oko 36 rimskih legija, a bitka se odvijala u dva dijela, 3. listopada i spomenutog 23. listopada. Snage protivničke onima Marka Junija Bruta predvodili su kod Filipa Oktavijan i Marko Antonije. Njih su dvojica nakon te pobjede utvrdila svoju vlast nad Rimskom Republikom u tzv. Drugom trijumviratu, kojeg su činili zajedno s Markom Lepidom. Nakon Lepidove smrti, Oktavijan i Marko Antonije su se sukobili, a potonji je izgubio. Doba rimske Republike bila je prošlost.

piše: Dražen Krajcar

Komentari