Na današnji dan

Bitka kod Dien Bien Phua – najteži francuski poraz u Indokini – 1954.

Nakon ovog poraza Francuska se povukla iz Vijetnama, a u u rat ubrzo su se uplele SAD.

Krvava Bitka kod Dien Bien Phua u Vijetnamu započela je 13. ožujka 1954. godine. Bio je to najveći okršaj između Francuza i vijetnamskih komunista tijekom francuske kolonijalne prisutnosti u Indokini. Premda je danas Vijetnam mnogo više poznat po sukobu između Amerikanaca i Vijetnamaca, ranije su se s lokalnim komunistima borili Francuzi, koji su bili kolonijalni posjednici Vijetnama od 19. stoljeća (pa sve do te iste 1954. godine). Tak su zatim ratni napor s francuskih leđa preuzeli Amerikanci.

Bitka kod Dien Bien Phua bila je težak poraz za Francusku, do te mjere da je francuska vlada u Parizu dala ostavku. Vrlo brzo nakon te bitke Francuska se odlučila povući iz Indokine, pa su snage SAD-a morale nastaviti borbu protiv tamošnjih komunista.

Francuske vojne snage u Vijetnamu u doba Bitke kod Dien Bien Phua pripadale su tzv. Francuskom ekspedicijskom korpusu na Dalekom istoku. Vrhovni zapovjednik bio im je general Henri Navarre, a u korpusu je bilo mnogo vojnika iz Sjeverne Afrike, kao i određeni broj legionara.

Francuzi su uoči bitke podcijenili vijetnamske snage. Naime, pokazalo se da komunističke snage posjeduju tešku artiljeriju i protuzrakoplovne topove. Mjesto Dien Bien Phu nalazi se na sjeveru Vijetnama, blizu granice s današnjim Laosom. Francuzi su se ondje našli opkoljeni na području jedna udoline okružene planinama. Došlo je do teške bitke, koja se vodila u rovovima, pomalo slično Prvom svjetskom ratu. Na kraju se mnogo francuskih vojnika moralo predati, tako da su Vijetnamci zarobili njih oko 11.700.


piše: Dražen Krajcar

Komentari