Na današnji dan

Bitka kod deve i Muhamedova udovica (656.)

Bitka kod deve odigrala se 9. prosinca 656. prema julijanskom kalendaru u blizini Basre tijekom vladavine četvrtog kalifa imama Alija. On je ukinuo privilegije koje su neki nezasluženo dobili za vladavine priješnjih kalifa. Stoga su nezadovoljnici pokrenuli pobunu protiv njega. Kao izlika za napad na imama Alija bilo je ubojstvo kalifa Uthmana ibn Affana. 

U borbu se uključila Muhamedova udovica Ajša. Tijekom borbe sjedila je na devi oko koje se vodila bitka, po čemu je dobila naziv. Bitka je počela tako što je Ajša naredila vojnicima da obasipaju protivničku vojsku strijelama, na što je imam Alija poslao mladog dobrovoljca s Kuranom u ruci protivnicima, ali je putem poginuo. Zatim je počela prava borba. 

Nakon što je imam pobijedio, njegovi su vojnici skinuli Ajšu s deve i pustili je da se vrati bratu u Medinu. Imam je amenstirao sve pobunjenike. Navodno je poginulo preko 10000 muslimana. Dio imamovih protivnika pridružilo se njegovom neprijatelju Muawiyu ibn Abu Sufyanu, koje se prozvao kalifom nakon ubojstva imama Alija. 

Piše: Marsela Alić


Komentari