Na današnji dan

Bitka kod Beneventa – Anžuvinci osvojili južnu Italiju – 1266.

Bitka je ujedno označila i eskalaciju borbi gvelfa i gibelina u Italiji.

Bitka kod Beneventa, u kojoj su se sukobile pristalice francuskog (anžuvinskog) i sicilijanskog kandidata za prijestolje Napulja dogodila se 26. veljače 1266. godine. Vojske su se sukobile kod talijanskog grada Beneventa, smještenog sjeveroistočno od Napulja. Pobijedio je francuski kandidat, grof Karlo od Anjoua, koji je u tom trenutku imao 38 godina. On je bio sin francuskog kralja Luja VIII. i mlađi brat sv. Luja IX.,a naslijedio jepokrajine Anjou i Maine te ženidbom stekao Provansu.

U Italiju je stigao na papin poziv te u Bitki kod Beneventa pobijedio kralja Manfreda od Sicilije, nezakonitog sina cara Fridrika II. iz dinastije Hohenstaufen. Bitka je označila ujedno i eskalaciju borbi gvelfa i gibelina u Italiji (načelno rečeno, gibelini su podržavali dinastiju Hohenstaufen, a gvelfi papinsko vrhovništvo). Kralj Manfred se u Bitki kod Beneventa hrabro borio i nakon što je njegova vojska nadvladana. Odbio je pobjeći s bojišta i poginuo je u izravnom srazu s neprijateljskim snagama.Iste godine papa je Karlau Rimu okrunio za kralja Obiju Sicilija.

Grof Karlo bio je silno ambiciozan, tako da je s vremenom proširio svoju vlast na cijelu južnu Italiju, dijelove Albanije i Grčke, a sudjelovao je i u dvama križarskim pohodima. Karlo je stekao i naslov kralja Jeruzalema, a pokušao je za svoju obitelji steći i naslov careva Latinskog Carstva. Karlovi potomci povijesno su postali poznati kao dinastija Anžuvinaca, prema njegovoj grofoviji Anjou u Francuskoj (nakon njegove su smrti Anžuvinci zavladali i Ugarskom, Hrvatskom, Poljskom i nekim drugim zemljama).


piše: Dražen Krajcar

Komentari