Na današnji dan

Bitka kod Arauzija – najteži poraz rimskih legija – 105. pr. Kr.

Protivnička vojska sastojala se od Cimbra i Teutona.

Šestog listopada 105. godine prije Krista dogodila se Bitka kod Arauzija, u kojoj su rimske legije doživjele jedan od najtežih poraza u cjelokupnoj povijesti antičkog Rima. Naime, prema izvještajima poginulo je oko 80.000 rimskih vojnika tj. gotovo cjelokupan njihov broj koji je ušao u bitku. Protivnička vojska sastojala se od Cimbra i Teutona, koji su na područje Rimske Republike prethodno prodrli iz sjevernog dijela Europe.

Rimsku vojsku, koja je u to vrijeme još uvijek bila republikanska (Rimsko Carstvo osnovano je tek u sljedećem stoljeću) predvodili su prokonzul Kvint Servilije Cepion i konzul Gnej Malije Maksim. Bitka se dogodila kod grada Arauzija (lat. Arausio), koji se nalazio na mjestu današnjeg francuskog grada Orangea. Riječ je o strateški važnoj lokaciji kod rijeke Rhône, otprilike dvadeset kilometara sjeverno od današnjeg Avignona. Vojske Cimbra i Teutona, koje su bile još znatno mnogobrojnije od Rimljana, u bitki su predvodili njihovi kraljevi Bojoriks (kralj Cimbra) i Teutobod (kralj Teutona).

Nakon poraza osobitu je hrabrost pokazao rimski legat (visoki vojni zapovjednik sličan kasnijim generalima) Marko Aurelije Skaur, kojeg su zarobljenog doveli pred kralja Bojoriksa. Ne stideći se svoje poniženosti legat je upozorio kralja da se povuče prije nego rimske vojske unište njegov narod. Bojoriks ga je zatim dao polako ispeći na vatri, što je hrabri Marko Aurelije Skaur navodno dostojanstveno podnio.


Komentari