Na današnji dan

Bitka između podmaršala Gvozdanovića i Napoleona (1796.)

Bitka kod talijanskog mjesta Lonata, u kojoj su se sukobile francuske trupe pod Napoleonom Bonaparteom i trupe Habsburške Monarhije pod zapovjedništvom podmaršala baruna Petra Vida Gvozdanovića završila je 4. kolovoza 1892. premoćnom pobjedom francuskih snaga. 

Važno je napomenuti da Napoleon u to doba još nije bio na čelu francuske države, nego je bio tek mladi general u usponu. Upravo u proljeće te godine dobio je svoje prvo veliko zapovjedništvo – ono Talijanske armije (koju su činili vojnici revolucionarne Francuske poslani na bojišta u Italiju). To zapovjedništvo Napoleon je dobio vjerojatno zahvaljujući činjenici da je njegova novopečena supruga Jozefina bila bliska s moćnim francuskim direktorom Barrasom (u to doba revolucionarnom Francuskom upravljao je tzv. Direktorij s pet direktora, a Barras je bio najvažniji od njih). Napoleon je u Italiji uspio postići slavne pobjede, uključivši i pobjedu u Bitki kod Lonata. Taj mu je uspjeh bila ključna odskočna daska za daljnje napredovanje i za konačno preuzimanje vlasti u Francuskoj.

Zapovjednik s kojim je Napoleon odmjerio snage zvao se Petar Vid Gvozdanović i rođen je na području hrvatskog Žumberka. Gvozdanovići su bili plemići, pripadnici uskočkih obitelji koje su se doselile na Žumberak. Posjedovali su dugu tradiciju službovanja u vojskama Habsburške Monarhije. Otac Petra Vida Gvozdanovića također je bio časnik. 

Petar Vid Gvozdanović dosegnuo je u vojsci čin podmaršala, a nagrađen je i visokim odlikovanjem Komanderskog križa Reda Marije Terezije, a dobio je i titulu baruna. Podmaršal barun Petar Vid Gvozdanović umro je 13. kolovoza 1802. u svom dvorcu u Čeićima kraj Grabra na rodnom Žumberku, u doba kad je Napoleon već preuzeo vlast u Francuskoj.

piše: Dražen Krajcar


 

Komentari