Na današnji dan

Bitka Etiopljana i Osmanlija u Africi (1543.)

Dana 21. veljače 1543. godine, u vrijeme vladavine sultana Sulejmana Veličanstvenog, odigrala se na području današnje Etiopije bitka između Osmanlija, Somalaca, Etiopljana i Portugalaca. Etiopljani i Portugalci borili su se udruženim snagama kao kršćani. Osmanske i somalske snage nastupale su zajedno protiv njih, pod vodstvom imama Ahmada ibn Ibrahima al-Ghazija. Bitka se dogodila na lokaciji Wayna Daga, pokraj etiopskog jezera Tana (najveće jezero u Etiopiji).

Osmansko Carstvo sultana Sulejmana Veličanstvenog tada se prostiralo od Budima i Pešte (zauzeti 1541.) na sjeveru do afričkih područja na jugu te od Alžira na zapadu do Perzijskog zaljeva na istoku. Dapače, Osmanlije su se u doba Sulejmana Veličanstvenog povremeno iskrcavale na područjima današnje Španjolske, Indije, Francuske, pa i u blizini papinskog Rima.

Odlučnu su pobjedu kod Wayne Dage odnijeli Portugalci i Etiopljani. Ubijen je čak i spomenuti muslimanski vođa, imam Ahmad ibn Ibrahim al-Ghazi. Kao pobjednik izašao je etiopski car Galawdewos. Jedan od njegovih nasljednika čak je prešao na katoličku vjeru uz pomoć portugalskih svećenika.

Komentari