Na današnji dan

Bismarck potopio ponos Kraljevske mornarice (1941.)

Seegefecht des Schlachtschiffes "Bismarck" unter Island. Nunmehr richtet Schlachtschiff Bismarck seine ganze Feuerkraft auf das sich zurückziehende Schlachtschiff "Prince of Wales". Prop.Kp.:MPA Nord Film-Nr. 100/27 Bildberichter: Lagemann Wilhelmshaven; Herausgabedatum: Juni 1941

Dana 24. svibnja 1941. godine njemački bojni brod Bismarck potopio je britanski brod HMS Hood u sjevernom dijelu Atlantskog oceana. Na britanskom se brodu u trenutku pogotka nalazilo čak 1.418 ljudi, od kojih su spašena samo trojica. Zbog golemog broja žrtava bio je to jedan od najtragičnijih događaja u cjelokupnoj povijesti britanske Kraljevske mornarice.

Bitka između Bismarcka i HMS Hooda dogodila se na otvorenom moru, otprilike između Islanda i Grenlanda. Zbog takve pozicije, kopna nije bilo u krugu od čak 360 kilometara od mjesta bitke. U pratnji Bismarcka bila je njemačka teška krstarica Prinz Eugen, dok je britanski eskadron osim broda HMS Hood obuhvaćao bojni brod HMS Prince of Wales, a u blizini su se nalazile još dvije britanske krstarice te šest razarača.

HMS Hood bio je ponos Britanske kraljevske mornarice, a od 1920. do 1940. bio je najveći ratni brod na svijetu. Bio je dug čak 262 metra, čime je nadmašivao Bismarck, a na testovima je njegov pogonski stroj postizao i do 150.000 konjskih snaga. Ipak, imao je znatno tanji oklop od bojnih brodova tog vremena.

Izgleda da je jedna Bismarckova granata s udaljenosti od oko 14 kilometara pogodila HMS Hood u blizini njegovog skladišta municije, što je izazvalo golemu eksploziju na tom brodu. HMS Hood prepolovio se i potonuo unutar nekoliko minuta. Spašena su samo tri njegova mornara – Ted Briggs, Bob Tilburn i Bill Dundas – koje je oko dva sata nakon potonuća broda pokupio britanski razarač HMS Electra.


Komentari