Na današnji dan

Biskup Augustin Kažotić – prvi Hrvat proglašen blaženikom (1260.)

Bl. Augustin Kažotić jedini je zagrebački biskup, uz bl. Alojzija Stepinca, koji je proglašen blaženikom. Kažotić po predaji se rodio  17. veljače oko 1260. godine u Trogiru. Ušao je u dominikanski red i studirao na pariškoj Sorbonni. Zagrebačkim biskupom imenovao ga je papa 1303. godine. Bio je vrlo aktivan kao biskup, osobito na području obrazovanja, te vrlo cijenjen među suvremenicima.

Godine 1318. Augustin Kažotić poslan je na diplomatsku misiju papi, koji je u to vrijeme boravio u francuskom Avignonu (tzv. Avignonsko sužanjstvo). Svrha misije bila je obavijestiti papu o nepravdama koje je počinio ugarski kralj Karlo Robert Anžuvinac. Isti mu je kralj zbog toga zabranio povratak u Zagreb, pa je bl. Augustin morao ostati u Avignonu. Na kraju ga je papa proglasio biskupom Lucere u južnoj Italiji. Nakon godinu dana biskupovanja ondje je preminuo.

Već za života bio je na glasu svetosti, a poslije smrti primijećeno je da su njegove relikvije imale čudotvorna svojstva u smislu liječenja. Proglašen je blaženikom 1702. godine. Postoji navod da je zdenac Manduševac počeo teći po zagovoru bl. Augustina Kažotića za vrijeme velike suše 1312. godine.

Komentari