Na današnji dan

Bill Clinton rođen na američkom Jugu, samo 40-ak kilometara od Teksasa – 1946.

Clinton je odrastao u razdoblju rasne segregacije na američkom Jugu. Zanimljivo je da je u južnom dijelu Arkansasa osim Billa Clintona rođen i glazbenik Johhny Cash.

Dana 19. kolovoza 1946. godine rođen je Bill Clinton na američkom Jugu. Rodio se u gradiću Hope u američkoj saveznoj državi Arkansas, samo 40-ak kilometara od granice s Teksasom. Radilo se o području gdje su Afroamerikanci činili velik dio stanovništva, a tijekom Clintonovog djetinjstva vladala je rasna segregacija (Clintonovi stariji članovi obitelji u načelu nisu sudjelovali u njoj). Zanimljivo je da je u južnom dijelu Arkansasa osim Billa Clintona rođen i glazbenik Johhny Cash, no 14 godina ranije. Nedaleko od Clintonovog rodnog Hopea živjela je i Maya Angelou, važna afroamerička aktivistica.

Clinton je odrastao u razdoblju rasne segregacije, koja je npr. prikazana u filmu Vozeći gospođicu Daisy (engl. Driving Miss Daisy). U mladosti je uživo slušao jedan govor Martina Luthera Kinga, koji je navodno ostavio jak dojam na njega. Nažalost, Martin Luther King ubijen je kad je Clintonu bila 21 godina. Slično tome, znameniti John F. Kennedy, kojeg je Clinton kao dječak vidio pri posjetu Bijeloj kući, ubijen je u Teksasu kad je njemu bilo samo 17 godina.

Komentari