Na današnji dan

Bijelu kuću izgradili su crni robovi i europski imigranti (1792.)

Dana 13. listopada 1792. godine položen je kamen temeljac Bijele kuće, rezidencije američkog predsjednika u Washingtonu D.C. Tom prigodom nije bilo formalne svečanosti, nego je jednostavno započeta gradnja. Zanimljivo je da su Bijelu kuću uvelike sagradili crni robovi, a dijelom i europski imigranti, od kojih mnogi još uopće nisu imali američko državljanstvo.

Projekt za Bijelu kuću napravio je James Hoban, po nacionalnosti Irac. Gradnja je trajala oko 8 godina i koštala je ondašnjih 232.371 dolar i 83 centa. Sam prvi predsjednik George Washington odabrao je Hobanov projekt, no po Washingtonovoj želji je kuća nešto proširena, da bi bila dostojnija ugleda predsjednika. Tako je broj prozora povećan s 9 na 11, koliko ih ima i danas. Ipak, George Washington nije dočekao dovršenje Bijele kuće. Povukao se s predsjedničkog položaja prije nego što je ona u cijelosti sagrađena. Washingtonov nasljednik, predsjednik John Adams, bio je prvi predsjednik koji je stanovao u Bijeloj kući.

Važno je naglasiti da se naziv Bijela kuća počeo upotrebljavati tek 10-ak godina nakon dovršetka zgrade. Isprva je ta kuća nazivana Predsjedničkom palačom ili jednostavno Predsjedničkom kućom.


Komentari