Na današnji dan

Bijeg iz Alcatraza – najpoznatijeg zatvora na svijetu (1937.)

Dana 16. prosinca 1937. godine dvojica zatvorenika – Theodore Cole i Ralph Roe – pobjegli su iz jednog od najčuvanijih američkih zatvora – Alcatraza. Zatvor je bio smješten na istoimenu otoku u zaljevu San Francisco. Obojica bjegunaca bili su u zatvoru zbog pljačke banke.

Dvojac je planirao bijeg dulje vrijeme. Radili su u zatvorskoj radionici na najsjevernijem dijelu otoka, u kojoj su zatvorenici od starih guma proizvodili otirače za američku mornaricu. Radionica je imala metalne šipke na prozorima, koje su oni tijekom vremena prepilili, no sakrili su tu činjenicu namjestivši šipke natrag pomoću masti za podmazivanje i paste za cipele. Čekali su povoljnu priliku. Ona se ukazala kad je otok prekrila jaka magla. Uklonili su šipke i izašli na obalu otoka. Nitko ih vani nije mogao vidjeti zbog magle koja je tog dana bila jedna od najjačih u godini. Došli su do vanjske ograde i otvorili vrata pomoću mehaničarskog alata koji su uzeli iz radionice. Otisnuli su se u vodu vjerojatno plutajući na starim kantama. Policija ih više nikada nije vidjela.

Budući da je u zaljevu tada bila jaka morska stuja brzine 7 – 9 čvorova, policija je pretpostavila da nisu mogli preplivati do obale, nego da su odneseni prema mostu Golden Gate i dalje u Tihi ocean. Ipak, bilo je očevidaca koji su tvrdili da su ih kasnije vidjeli. Ostaje misterij što se s njima doista dogodilo.

Komentari