Na današnji dan

Bijeg grofova iz Irske (1607.)

Dana 14. rujna 1607. godine napustili su irsku vodeći katolički aristokrati zbog pritiska protestantskih engleskih vlasti. Taj je događaj u historiografiji poznat i pod nazivom Bijeg grofova iz Irske. Glavni među aristokratima koji su napustili Irsku toga dana bili su Hugh O’Neill, s titulom grofa od Tyronea, i Rory O’Donnell, s titulom grofa od Tyrconnella.

O’Neill je bio poznat i pod nadimkom Velikog grofa, dok je O’Donnell svojedobno bio i kralj Tyrconnella (irskog kraljevstva smještenog na krajnjem sjeveru tog otoka). Njih su dvojica s otprilike devedeset pristalica isplovila spomenutog dana iz gradića Rathmullana na francuskom brodu (Rathmullan je luka u sjevernom dijelu Irske, smještena na području nekadašnjeg Kraljevstva Tyrconnell). Grofovi su se uputili iz Irske prema europskim kontinentalnim obalama, kamo su stigli 4. listopada 1607. godine. Planirali su otići u Španjolsku, no iskrcali su se u Francuskoj.

Od tamo su se kopnenim putem razišli prema raznim europskim državama, no većina ih je završila u Italiji. O’Neill i O’Donnell skrasili su se u Rimu, gdje su obojica naposljetku i preminula (O’Donnell već 1608., a O’Neill 1616. godine). Njihovo napuštanje Irske imalo je kobne povijesne posljedice. Naime, označilo je praktički kraj vlasti starog keltskog plemstva u Irskoj i prevagu protestantske vladajuće elite koja je u Irsku uvezena iz Engleske.

Komentari