Select your Top Menu from wp menus

14.09.

Bijeg grofova iz Irske (1607.)

Bijeg grofova iz Irske (1607.)

Dana 14. rujna 1607. godine napustili su irsku vodeći katolički aristokrati zbog pritiska protestantskih engleskih vlasti. Taj je događaj u historiografiji poznat i pod nazivom Bijeg grofova iz Irske. Glavni među aristokratima koji su napustili Irsku toga dana bili su Hugh O’Neill, s titulom grofa od Tyronea, i Rory O’Donnell, s titulom grofa od Tyrconnella.

O’Neill je bio poznat i pod nadimkom Velikog grofa, dok je O’Donnell svojedobno bio i kralj Tyrconnella (irskog kraljevstva smještenog na krajnjem sjeveru tog otoka). Njih su dvojica s otprilike devedeset pristalica isplovila spomenutog dana iz gradića Rathmullana na francuskom brodu (Rathmullan je luka u sjevernom dijelu Irske, smještena na području nekadašnjeg Kraljevstva Tyrconnell). Grofovi su se uputili iz Irske prema europskim kontinentalnim obalama, kamo su stigli 4. listopada 1607. godine. Planirali su otići u Španjolsku, no iskrcali su se u Francuskoj.

Od tamo su se kopnenim putem razišli prema raznim europskim državama, no većina ih je završila u Italiji. O’Neill i O’Donnell skrasili su se u Rimu, gdje su obojica naposljetku i preminula (O’Donnell već 1608., a O’Neill 1616. godine). Njihovo napuštanje Irske imalo je kobne povijesne posljedice. Naime, označilo je praktički kraj vlasti starog keltskog plemstva u Irskoj i prevagu protestantske vladajuće elite koja je u Irsku uvezena iz Engleske.

Facebook Comments

Vezani članci