Na današnji dan

Biafra proglasila neovisnost od Nigerije (1967.)

Dana 30. svibnja 1967. neovisnost je proglasila Republika Biafra u pokušaju da se odvoji od Nigerije. Biafra nikada nije uspjela postići opće priznanje svoje državnosti u svijetu, a nigerijske su je snage s vremenom uspjele poraziti i reintegrirati u sastav Nigerije.

Područje Biafre naseljava etnička skupina Igbo, jedna od tri najmnogoljudnije u Nigeriji (ostale dvije su Hausa i Joruba). Zanimljivo je da su Igboi po vjerskoj pripadnosti većinom kršćani, i to rimokatolici. Naprotiv, pripadnici skupine Hausa u velikoj su većini muslimanske vjeroispovijesti.

Biafra je obuhvaćala područje od oko 77.000 četvornih kilometara, što znači da je bila veća od današnje Republike Hrvatske. Nalazila se u jugoistočnom dijelu Nigerije, od područja delte rijeke Niger pa do granice s Kamerunom.

Biafru su kao nezavisnu državu priznali Gabon, Haiti, Obala Bjelokosti, Tanzanija i Zambija. Podržavao ju je još niz stranih država, no to nije bilo dovoljno za ostvarivanje nezavisnosti. Između nigerijskih snaga i Biafre izbio je ratni sukob. Potencijalno je Biafra imala znatnu gospodarsku snagu jer se u njoj nalazio velik dio nigerijskih izvora nafte.

Nigerijske su snage blokirale humanitarnu pomoć Biafri, što je dovelo do nevjerojatno velikih ljudskih žrtava. Procjenjuje se da je umrlo više od milijun civila. Rat je okončan 1970. godine, a područje Biafre i danas je unutar granica Nigerije. Kao reakcija na stanje u Biafri nastala je i poznata organizacija Liječnici bez granica (franc. Médecins Sans Frontières).


Komentari