Na današnji dan

Bernard Baruch – savjetnik Wilsona, Roosevelta i Churchilla (1870.)

Dana 19. kolovoza 1870. rođen je Bernard Baruch, američki financijer i politički savjetnik židovskog podrijetla. Svojevremeno je bio jedan od najpoznatijih brokera na Wall Streetu, a obogatio se već prije dobi od 30 godina. Baruch je 1916. napustio Wall Street kako bi postao savjetnikom tadašnjeg američkog predsjednika Thomasa Woodrowa Wilsona. Budući da je to bilo doba Prvog svjetskog rata, Baruch je osobito veliku ulogu odigrao u orijentiranju američkog gospodarstva na ratnu proizvodnju. Bio je na čelu važnog Odbora za ratnu industriju (War Industries Board).

Novu veliku ulogu imao je Bernard Baruch za vrijeme predsjednika Franklina Delana Roosevelta, u doba Velike depresije. Sudjelovao je u Rooseveltovom New Deal programu, kojem je cilj bio oporavak američkog gospodarstva. Kad je započeo Drugi svjetski rat, Baruch se zalagao za osnivanje institucije koja bi regulirala ratnu gospodarsku proizvodnju, a koja bi imala velike ovlasti, slično kao ona iz Prvog svjetskog rata koju je osobno vodio (spomenuti Odbor za ratnu industriju).

Veza Bernarda Barucha i predsjednika Roosevelta bila je toliko jaka da je predsjednik oko mjesec dana 1944. godine proveo na Baruchovom posjedu zvanom Hobcaw Barony u Južnoj Carolini (površine od čak 6.300 hektara). Baruch se sastajao i s britanskim premijerom Churchillom. Doživio je čak 94 godine života, a umro je 1965. u New Yorku.

Komentari