Na današnji dan

Berlinski biskup kardinal Konrad grof von Preysing – protivnik nacizma i Adolfa Hitlera – 1950.

 Biskup von Preysing otvoreno se suprotstavljao Hitlerovom režimu, nastojeći zaštititi židovsku populaciju kao i ljude osuđene na eutanaziju. 

Dana 21. prosinca 1950. godine umro je biskup kardinal Konrad von Preysing, jedan od glavnih protivnika nacizma u Hitlerovoj Njemačkoj. Naime, kardinal Preysing bio je biskup Berlina od 1935. do 1950. godine, a time ujedno i tijekom većeg dijela razdoblja nacističke vlasti u Trećem Reichu. Kardinal je pripadao bavarskoj grofovskoj obitelji von Preysing, koja je posjedovala niz dvoraca. Puno ime bilo mu je Johann Konrad Maria Augustin Felix, Graf von Preysing Lichtenegg-Moos. Rođen je u dvorcu Kronwinkl u Bavarskoj 1880. godine, što znači da je bio gotovo vršnjak pape sv. Ivana XXIII., kao i Alberta Einsteina.

Grof Konrad von Preysing postao je berlinskim biskupom 1935. godine, kao nasljednik prethodnog biskupa Nikolausa Baresa. U to vrijeme Hitler je već bio na vlasti u Njemačkoj, a nacisti su već bili zauzeli većinu upravnih aparata. U Berlinu je biskup von Preysing svoje sjedište imao u katedrali sv. Hedvige, samo oko 900 metara zračne linije od Hitlerove kancelarije.

Biskup von Preysing otvoreno se suprotstavljao Hitlerovom režimu. Nastojao je zaštititi židovsku populaciju izloženu nacističkim progonima, kao i ljude osuđene na eutanaziju. U tome mu je osobito bio koristan njegov suradnik – blaženi Bernard Lichtenberg – koji je bio kanonik, a kasnije i prepozit Berlinskog prvostolnog kaptola (proglašen je katoličkim blaženikom, a u Izraelu i pravednikom među narodima).


Kardinalom je Konrad von Preysing imenovan 1946. godine, ubrzo po završetku Drugog svjetskog rata. Poživio je do 1950. godine, a umro je u 71. godini. Pokopan je u spomenutoj katedrali sv. Hedvige u Berlinu.

Komentari