Na današnji dan

Berengar I. – posljednji Talijan koji je okrunjen za cara u Rimu – 924.

Nakon Berengara I. za careve Svetog Rimskog Carstva obično su krunjeni pripadnici njemačkih dinastija.

Dana 7. travnja 924. godine ubijen je car Berengar I. iz dinastije nekadašnjih vladara Furlanije. Berengar I. bio je posljednji pripadnik neke talijanske dinastije koji je okrunjen za rimskog cara (kasnije su za careve Svetog Rimskog Carstva obično krunjeni pripadnici njemačkih dinastija). Napomenimo, rimsku carsku titulu obnovio je nekoliko stoljeća nakon propasti Zapadnog Rimskog Carstva franački vladar Karlo Veliki, koji je za cara krunjen 800. godine u Rimu. Zatim je tu titulu koristio niz Karlovih nasljednika iz dinastije Karolinga, a potom i nekoliko talijanskih moćnika. Nakon smrti cara Berengara I. titula cara nije dodjeljivana sve dok je nije preuzeo njemači moćnik Oton, sin saskog vojvode, 962. godine. Od Otona pa nadalje govori se obično o tzv. Rimsko-Njemačkom Carstvu, jer je težište tog carstva prebačeno u Njemačku.

Berengar I. rođen je vjerojatno u gradu Cividaleu, nedaleko od današnje talijansko-slovenske granice. Godine 874. postao je Berengar markgrofom Furlanije (tal. Friuli), a  888.  proglasio se i okrunio za kralja Italije. Kako je carsko prijestolje bilo ispražnjeno, a Berengar je po ženskoj liniji bio unuk cara Ludovika Pobožnog on ističe svoje pravo na krunu Svetog Rimskog Carstva za što pridobiva papu i plemstvo. Za rimskog cara okrunio ga je papa Ivan X. 915. godine u Rimu.

Car Berengar ubijen je najvjerojatnije po nalogu burgundskog vojvode Rudolfa. Kako je bio bez nasljednika njegovom smrću Karolinško carstvo je definitivno ukinuto.


Komentari