Na današnji dan

Benjamin Franklin – jedana od najzaslužnijih osoba za nastanak SAD-a – 1790.

Benjamin Franklin boravio je u Francuskoj kao američki diplomat u doba francuskog kralja Luja XVI. U pariškom predgrađu Passy pokrenuo je čak i tiskaru.

Američki znanstvenik, izumitelj i političar Benjamin Franklin umro je 17. travnja 1790. godine. Uz Georgea Washingtona i Thomasa Jeffersona, Benjamin Franklin svakako pripada najzaslužnijim osobama za nastanak Sjedinjenih Američkih Država. S obzirom da je Franklin uoči Francuske revolucije proveo mnogo vremena u Europi, njegov utjecaj na povijest čovječanstva vjerojatno je i veći nego je za sada poznato.

Franklin je bio produktivan autor pisanih tekstova, a mnogo ih je i osobno izdavao. Tijekom života koristio je nekoliko nadimaka u svojim djelima. Tako je već u dobi od 16 godina upotrijebio pseudonim Silence Dogood u svrhu objavljivanja svojih pisama (tzv. Silence Dogood Letters). Kasnije je objavljivao značajan godišnjak zvan Poor Richard’s Almanack. Prema nadimku Poor Richard izvedena je francuska verzija Bonhomme Richard prema kojoj su nazvani čak i neki američki ratni brodovi – jedrenjak USS Bonhomme Richard iz 1765. godine, nosač aviona USS Bon Homme Richard (CV-31) te nosač helikoptera USS Bonhomme Richard (LHD-6) koji je i danas u aktivnoj službi.

Benjamin Franklin boravio je u Francuskoj kao američki diplomat od 1776. do 1785. godine. Stanovao je u Parizu, u predgrađu Passy (nedaleko od lokacije na kojoj je kasnije sagrađen Eiffelov toranj). Franklin je u Francuskoj boravio oko devet godina i tijekom tog razdoblja u Passyju je pokrenuo čak i tiskaru. Bilo je to doba francuskog kralja Luja XVI., a Franklin je itekako zaslužan za pomoć koju je Francuska pružila američkim kolonijama u borbi protiv Velike Britanije. Franklina je na dužnosti poslanika u Francuskoj naslijedio znameniti Thomas Jefferson.

Franklin je poživio sve do svoje 85. godine. Umro je 1790. godine, u doba kad je u Francuskoj već trajala Revolucija. Franklin je preminuo u Philadelphiji, gradu u kojem je proveo veći dio svoje karijere (u tom je gradu potpisana i Američka deklaracija nezavisnosti).


Komentari