Na današnji dan

Benjamin Franklin isplovio prema Francuskoj na važnu diplomatsku misiju – 1776.

Podrška koju je uspio dobiti od Francuza pokazala se jednim od ključnih čimbenika za američku pobjedu u Ratu za nezavisnost.

Dana 26. listopada 1776. godine znameniti američki političar i znanstvenik Benjamin Franklin isplovio je na sudbonosnu diplomatsku misiju prema Francuskoj. Podrška koju je uspio dobiti od Francuza pokazala se kasnije jednim od ključnih čimbenika za pobjedu u Ratu za nezavisnost. Naime, Francuska je u tom ratu stala na stranu novoproglašenih Sjedinjenih Američkih Država, a protiv Velike Britanije, nekadašnjeg posjednika američkih kolonija. Budući da je kroz cijelo to vrijeme Francuska bila kraljevina na čelu s Lujem XVI. i Marijom Antoanetom, dogodila se paradoksalna situacija u kojoj se za nezavisnost i slobodu jedne demokratske države borila država starog režima s feudalnim ustrojem.

Benjamin Franklin imao je u trenutku kad je poslan u Francusku već 70 godina. Iza njega je bilo golemo iskustvo, kako na političkom području, tako i na području prirodnih znanosti. U Parizu je zbog toga postao vrlo popularan, a ostao je u Francuskoj sve do 1785. godine. S njim je boravio i njegov unuk William Temple Franklin, kojem je u trenutku dolaska u Pariz bilo samo oko 16 godina. Nastanili su se u pariškoj četvrti Passy, nedaleko od lokacije današnjeg Eiffelovog tornja. U Parizu Franklin je imao tiskaru, što je bilo vrlo važno sredstvo za širenje ideja. Nema sumnje da su Franklinove ideje utjecale i na Francuze uoči Francuske revolucije.


Komentari