Na današnji dan

Belo Horizonte, prvi planski izgrađeni grad u Brazilu – 1897.

Oko 30% stanovništva toga grada talijanskog je podrijetla

Na današnji dan 1897. godine osnovan je Belo Horizonte, prvi planski izgrađeni grad u Brazilu. Do danas je taj grad toliko narastao da, sa svojom okolicom, čini treću najveću metropolitsku regiju u Brazilu (odmah iza Sao Paula i Rio de Janeira). Značajna je činjenica da je Belo Horizonte glavni grad brazilske savezne države Minas Gerais, jedne od najvažnijih u Brazilu. Naime, Minas Gerais vodeća je brazilska država po proizvodnji kave i mlijeka, a ujedno je i država s najvećim brojem gradova.

Brazilska predsjednica Dilma Rousseff rođena je u Belo Horizonteu, a država Minas Gerais dala je općenito najveći broj predsjednika kroz brazilsku povijest. Naziv grada Belo Horizonte na portugalskom jeziku znači „lijep horizont“. Zanimljivo je da čak oko 30% stanovništva toga grada posjeduje talijansko podrijetlo.

Belo Horizonte nastao je kao planirani grad, s pravilnom mrežom ulica. Zanimljivo je da je njegovo planiranje imalo sličnosti s planiranjem američkog glavnog grada Washingtona. I brazilski glavni grad Brasília nastao je kao planirani grad, no znatno kasnije (Belo Horizonte utemejen je 1897. godine, a Brasília tek 1960. godine).


Komentari