Na današnji dan

Beatrica Frankopan – najbogatija žena u Hrvatskoj (1510.)

Dana 27. ožujka 1510. godine umrla je Beatrica Frankopan kao najbogatija žena u Hrvatskoj. Bila je ugledna već rođenjem, kao kći kneza Bernardina Frankopana, no glavninu bogatstva stekla je kao supruga slavonskog hercega Ivaniša Korvina, sina znamenitog kralja Matije Korvina iz dinastije Hunjadi. Vojvoda Ivaniš Korvin bio je i kandidat za hrvatsko-ugarskog kralja, a ujedno je bio najbogatiji pojedinačni svjetovni velikaš u Hrvatskoj i Slavoniji (goleme posjede darovao mu je njegov otac kralj).

Beatrica Frankopan imala je neobično podrijetlo. Naime, po majci Luisi Marzano d’Aragona, bila je izdanak napuljske kraljevske dinastije, potekle od kraljeva Aragona, Kastilje i Leona. Po jednoj liniji potjecala je i od talijanske obitelji Este, jedne od najmoćnijih dinastija u talijanskoj povijesti. Dakle, Beatrica je imala kraljevske krvi, a njen suprug Ivaniš Korvin bio je također sin kralja, pa su njih dvoje bili jedan od rodom najuglednijih bračnih parova koji su doista prebivali u Hrvatskoj još od pada narodne dinastije.

Kad je Ivaniš Korvin umro, Beatrici su ostali njegovi golemi posjedi, uključujući mnoge dvorce u Hrvatskom zagorju. Ta golema ostavština prilično je nezgodno završila. Naime, Beatrica se kao udovica ponovno udala 1509., i to za markgrofa Jurja Brandenburškog. U to je doba imala otprilike 29 godina. Budući da je ona umrla već sljedeće godine, markgrof je naslijedio njene goleme posjede, a zatim ih je većinom prodao. U trenutku smrti Beatrica je imala samo oko 30 godina.

Komentari