Na današnji dan

Bavarski vojvoda Max – otac znamenite carice Sissi – 1808.

Vojvoda Max kupio je dvorac Possenhofen na jezeru Starnberg, jugozapadno od Münchena. Upravo je u tom dvorcu velik dio djetinjstva provela njegova kći Elizabeta (Sissi).

Dana 4. prosinca 1808. godine rođen je bavarski vojvoda Maximilian Joseph, otac znamenite austrijske carice Sissi (supruge Franje Josipa). Vojvoda Maximilian Joseph, poznat i kao Max, bio je pripadnik mlađe grane bavarske vladajuće dinastije Wittelsbach. Zanimljivo je da su pripadnici te grane nosili naslov vojvoda u Bavarskoj (njem. Herzog in Bayern), za razliku od glavne grane koja je posjedovala titule kraljeva, prinčeva i vojvoda od Bavarske (von Bayern). Vojvode u Bavarskoj, budući da su pripadali mlađoj grani, isprva zapravo nisu posjedovali mnogo nekretnina na bavarskom području, ali su s vremenom kupili ondje niz dvoraca. Tako je vojvoda Maximilian Joseph kupio dvorac Possenhofen na jezeru Starnberg, jugozapadno od Münchena. Upravo je u tom dvorcu velik dio djetinjstva provela njegova kći Elizabeta (Sissi).

Vojvoda Maximilian Joseph kupio je u Bavarskoj također i dvorac Unterwittelsbach. Naime, taj se dvorac nalazi u blizini ruševina burga Wittelsbach, po kojem je dobila ime cijela dinastija bavarskih vladara. Zanimljivo je da se vojvodina tetka (očeva sestra) udala za Napoleonovog maršala Louisa Alexandrea Berthiera, princa od Wagrama i Neuchâtela (taj je maršal obično služio Napoleonu kao šef stožera).

Vojvoda Maximilian Joseph imao je čak desetero djece, tako da je njegova kći Sissi imala mnogo sestara – čak četiri (sudeći po fotografijama, svih pet sestara posjedovalo je atraktivan izgled). Maximilian Joseph doživio je 80. godinu života, a umro je u Münchenu 1888. godine (deset godina prije nego je ubijena njegova kći Sissi).


Komentari