Na današnji dan

Bavarska kraljica pri čijem je vjenčanju nastao Oktoberfest – 1854.

Kao bavarska kraljica Terezija je bila prilično popularna, a rodila je čak devetoro djece. I danas se područje Münchena na kojem se održava Oktoberfest naziva Theresienwiese (hrv. Terezijina livada) po njenom imenu.

Dana 26. listopada 1854. godine umrla je bavarska kraljica Terezija, znamenita iz povijesti Oktoberfesta. Naime, slavljenje Oktoberfesta začeto je u trenutku njenog vjenčanja s bavarskim kraljem Ludwigom I. u listopadu (njem. Oktober) 1810. godine. I danas se područje Münchena na kojem se održava Oktoberfest naziva Theresienwiese (hrv. Terezijina livada) po njenom imenu.

Terezija je rođena 1792. godine kao Therese von Sachsen-Hildburghausen, što znači da je bila princeza iz jedne grane saske dinastije. Zanimljivo je da su nju smatrali jednom od mogućih nevjesti za Napoleona Bonapartea, no odabrana je austrijska nadvojvotkinja Marija Lujza (starija od Terezije oko šest mjeseci). Tereziju su udali za bavarskog prijestolonasljednika Ludwiga, a svadbeni pir koji je tom prilikom održan kod Münchena prerastao je u redovito godišnje slavljenje Oktoberfesta. 

Kao bavarska kraljica Terezija je bila prilično popularna, a rodila je čak devetoro djece. Dva njena sina postala su kraljevima, i to različitih država. Naime, najstariji sin Maksimilijan naslijedio je oca na mjestu kralja Bavarske, a mlađi sin Oton izabran je za grčkog kralja. Kraljica Terezija je umrla u bavarskom glavnom gradu Münchenu u 63. godini.


Komentari