Na današnji dan

Bavarac koji je okrunjen za kralja Hrvatske i Ugarske (1261.)

Dana 11. veljače 1261. rođen je Oton III. Bavarski, pripadnik njemačke dinastije Wittelsbach, koji je polagao pravo i na položaj kralja Ugarske i Hrvatske. Naime, Oton je bio unuk kralja Bele IV. preko svoje majke Elizabete, koja se udala za bavarskog vojvodu Henrika XIII. iz dinastije Wittelsbach (ta je dinastija stoljećima vladala Bavarskom). Time je Oton bio Wittelsbachovac, a rodio se na području Bavarske – u gradu Burghausenu kod današnje austrijsko-njemačke granice.

Oton Bavarski 1305. prihvatio je ugarsku krunu koja mu je ponuđena kao unuku Bele IV. iz dinastije Arpadovića (ta je dinastija nekoliko godina ranije izumrla u zakonitoj muškoj liniji). Kako bi doputovao iz Bavarske u Ugarsku se Oton morao maskirati u trgovca, jer su njegovi neprijatelji kontrolirali teritorij između tih dviju zemalja. Uspio je doći do Budima u studenom 1305. godine, a sljedećeg je mjeseca krunjen u Stolnom Biogradu, i to povijesnom Krunom sv. Stjepana. Kao ugarsko-hrvatski kralj uzeo je ime Bela V.

Otonov neprijatelj Karlo Anžuvinac također je bio krunjen za kralja, a na kraju je uspio nadvladati Otona uz podršku moćnog hrvatskog velikaša Pavla I. Šubića, dijela ugarskog plemstva i pape. Konačno se Oton 1308. odrekao prava na ugarsko-hrvatsku krunu i ostao je nadalje samo bavarskim vojvodom. Umro je u Landshutu u Bavarskoj 1312. godine, u 52. godini.

piše: Dražen Krajcar


Komentari