Na današnji dan

Bavarac koji je Njemačkom i Italijom vladao iz Münchena – 1347.

Glavno carevo sjedište bilo je u tzv. Starom dvoru u Münchenu, samo oko 250 metara od znamenite münchenske crkve Blažene Djevice Marije.

Dana 11. listopada 1347. godine umro je rimsko-njemački car Ludovik IV. iz bavarske dinastije Wittelsbach. Bio je jedan od samo dvaju careva u povijesti koji su potekli od vladara Bavarske, s time da je drugi bio Karlo VII. Albert u 18. stoljeću (čak oko 400 godina kasnije). Još je jedan Wittelsbachovac – Rupert Falački – bio izabran za njemačkog kralja, ali nikada nije okrunjen za cara u Rimu.

Ludovik IV. rođen je u Münchenu 1282. godine kao sin bavarskog vojvode. Zanimljivo je da je po majčinoj liniji Ludovik bio unuk Rudolfa Habsburškog, prvog vladara Svetog Rimskog Carstva iz dinastije Habsburg. Po jednoj je liniji Ludovik potjecao od hrvatsko-ugarskih kraljeva iz dinastije Arpadovića, a bio je također i potomak znamenitog Henrika Lava.

 Vladao je u prvoj polovini 14. stoljeća, kad je srednjovjekovna Europa doživljavala svoj vrhunac u pogledu broja stanovnika. Naime, 1348. godine tj. godinu dana nakon smrti cara Ludovika IV. pogodila je Europu velika epidemija kuge, nazvana Crna smrt, koja je znatno smanjila broj stanovnika tog kontinenta.


Na dvoru cara Ludovika IV. u Münchenu boravio je i znameniti srednjovjekovni filozof i franjevac William Occam. Glavno carevo sjedište bilo je u tzv. Starom dvoru (njem. Alter Hof) u Münchenu, samo oko 250 metara od znamenite münchenske crkve Blažene Djevice Marije (njem. Frauenkirche). Kao car Svetog Rimskog Carstva  vladao je Ludovik IV. nad golemim teritorijem koji se protezao od područja današnje hrvatsko-slovenske granice na jugoistoku pa sve do Marseillesa, Lyona i područja današnje Belgije na zapadu, te od Baltičkog mora na sjeveru do srednje Italije na jugu. Nakon prilično dugog vladanja tim velikim carstvom preminuo je Ludovik Iv. na današnji dan u mjestu Puch kraj Fürstenfeldbrucka u Bavarskoj. Riječ je o mjestu udaljenom samo 20-ak kilometara od Münchena u smjeru zapada. Ludovik IV. pokopan je u spomenutoj crkvi Blažene Djevice Marije u Münchenu.

Komentari