Na današnji dan

Basnoslovno bogati vojvoda od Medine Sidonije – nesuđeni kralj Andaluzije – 1664.

Posjedi vojvode od Medine Sidonije bili su raspoređeni na strateški važnoj španjolskoj obali Atlantskog oceana, od kamo je Kristofor Kolumbo zaplovio prema Americi, a prema kamo su kasnije pristizala golema bogatstva iz španjolskih kolonija.

Dana 4. studenog 1664. godine umro je Gaspar Pérez de Guzmán y Sandoval, vojvoda od Medine Sidonije. Bio je vjerojatno najbogatiji španjolski aristokrat svoga vremena, s golemim posjedima u Andaluziji (najjužnijem dijelu Pirenejskog poluotoka). Vojvodstvo Medina Sidonija naziv je nosilo po istoimenom gradu u blizini Gibraltara, a vojvode iz te obitelji posjedovale su i grofoviju Nieblu, gospoštiju Sanlúcar, markgrofoviju Cazazu te još niz teritorija u Andaluziji. Zanimljivo je da su njihovi posjedi bili raspoređeni na strateški važnom priobalnom području Atlantskog oceana, od kamo je Kristofor Kolumbo zaplovio prema Americi, a prema kamo su kasnije pristizala golema bogatstva iz španjolskih kolonija. 

Gaspar Pérez de Guzmán y Sandoval bio je deveti po redu vojvoda od Medine Sidonije, a njegov djed – sedmi vojvoda – u povijesti je ostao poznat kao tragični zapovjednik neuspjele Velike armade (pokušaja španjolskog osvajanja Engleske). Drugi djed devetog vojvode bio je znameniti vojvoda od Lerme, svojedobno najmoćniji čovjek u Španjolskoj, kraljev miljenik, a kasnije i kardinal Katoličke Crkve. Deveti vojvoda od Medine Sidonije dobio je veliku ulogu u trenutku kad se Andaluzija pobunila protiv španjolskih središnjih vlasti početkom 1640-ih godina. Naime, tada je postojala mogućnost da vojvoda postane kraljem nezavisne Andaluzije. Portugal se gotovo istodobno pobunio i uspio se izboriti za samostalnost, no Andaluzija nije (zanimljivo je da je nezavisnim portugalskim kraljem postao šogor vojvode od Medine Sidonije). Španjolski kralj nije, doduše, dao smaknuti vojvodu nakon neuspjeha ustanka, no ugled te obitelji bio je snažno poljuljan. Vojvoda je preminuo u gradu Dueñasu u Španjolskoj, upravo na današnji dan 1664. godine, u dobi od 62 godine.


Komentari