Na današnji dan

Barun Walther Wolfgang von Goethe – posljednji Goetheov potomak – 1818.

Za plemićki veznik von u svom prezimenu mogao je Walther Wolfgang zahvaliti upravo svom djedu, slavnom piscu Johannu Wolfgangu von Goetheu, koji je za vrijeme života stekao plemstvo.

Dana 9. travnja 1818. godine rođen je Walther Wolfgang von Goethe, unuk znamenitog njemačkoj intelektualca Johanna Wolfganga von Goethea. Zanimljivo je da je Walther Wolfgang bio prvo unuče slavnog pisca, a ujedno je bio i posljednji živući Goetheov potomak. Naime, nakon što je Walther Wolfgang umro 1885. godine, na životu više nije ostao nijedan potomak Johanna Wolfganga von Goethea.

Walther Wolfgang von Goethe rodio se kada je njegov djed imao 68 godina. Obojica su živjela u Weimaru, gdje je slavni pisac svojedobno bio i važna osoba na dvoru vojvode od Sachsen-Weimar-Eisenacha (vladara istoimene malene državice u Njemačkoj). U trenutku kad mu je djed umro imao je Walther Wolfgang 13 godina. Za plemićki veznik von u svom prezimenu mogao je Walther Wolfgang zahvaliti upravo svom djedu, koji je za vrijeme života stekao plemstvo (Johann Wolfgang rođen je bez tog veznika u prezimenu). Zanimljivo je da je Walther Wolfgang 1859. godine stekao i barunski naslov (njem. Freiherr), čime se dodatno uzdigao po staležu (baruni su za stupanj bili iznad običnih plemića).


Po zanimanju je Walther Wolfgang bio glazbenik i skladatelj, a ujedno je vršio i funkcije na weimarskom dvoru, slično djedu. U trenutku smrti bio je barun Walther Wolfgang von Goethe u 68. godini.

.

Komentari