Na današnji dan

Barun Magnus von Braun – njemački političar, pravnik i zemljoposjednik – 1972.

Barunska obitelj von Braun imala zemljišni posjed u Istočnoj Pruskoj već početkom 19. stoljeća. Zanimljivo je da danas to područje pripada Ruskoj Federaciji kao sastavni dio Kalinjingradske oblasti.

Dana 29. kolovoza 1972. godine umro je barun Magnus von Braun, njemački političar i pravnik. Vršio je funkciju ministra u vladi Weimarske Njemačke, i to neposredno prije Hitlerovog dolaska na vlast. Osobito je zanimljiv po tome što je bio otac triju značajnih njemačkih povijesnih osoba: znamenitog raketnog znanstvenika Wernhera von Brauna, diplomata Sigismunda von Brauna i inženjera Magnusa von Brauna Mlađeg. Wernher von Braun postao je kasnije u SAD-u jednim od ključnih ljudi za cjelokupni razvoj američkog raketnog programa. Smatra ga se čak i najvažnijim raketnim znanstvenikom u povijesti. Sigismund von Braun bio je veleposlanik Zapadne Njemačke u Francuskoj te predstavnik pri Ujedinjenim narodima. Magnus von Braun Mlađi radio je na njemačkom raketnom programu jedno vrijeme s bratom Wernherom, a u SAD-u je kasnije radio za kompaniju Chrysler.

Barun Magnus von Braun, otac spomenute trojice, rodio se na obiteljskom dobru Neucken u Istočnoj Pruskoj. Danas se to mjesto zove Dubki, a pripada Ruskoj Federaciji kao sastavni dio Kalinjingradske oblasti. Barunska obitelj von Braun imala je ondje zemljišni posjed već početkom 19. stoljeća. Magnus von Braun bio je bogati zemljoposjednik, a 1932. godine postao je i članom kabineta njemačkog kancelara Franza von Papena. Bio je ujedno i komesar Reicha za pomoć Istočnoj Prusiji. Iste je funkcije zadržao i u sljedećoj vladi Kurta von Schleichera, sve do Hitlerovog dolaska na vlast. Barun Magnus von Braun preživio je Drugi svjetski rat, a umro je tek 1972. godine, u visokoj dobi od čak 94 godine.

Komentari